Het top begeleidingsorkest van Nederland neemt zijn vertrouwde naam weer aan

De musici van RBO Sinfonia verzorgen sinds 1984 hoogwaardige koorbegeleidingen. Deze werkzaamheden waren tot 2013 onderdeel van Stichting Koorbegeleidingen, waarna de exploitatie van het orkest in handen kwam van VOF Holland Orkest Combinatie. Medio 2020 beëindigde de VOF zijn activiteiten en nam een nieuw en zeer competent bestuur en managementteam de organisatorische taken over. Dat zet nu, in eendrachtige samenwerking met de ervaren musici van het orkest, de activiteiten voort onder de vertrouwde naam RBO Sinfonia. Deze naam staat garant voor de kwaliteiten waar het orkest sinds zijn oprichting om bekend is: koorbegeleidingen van het hoogste niveau, gecombineerd met additionele activiteiten die de Nederlandse korensector ondersteunen en verder helpen.

Missie

De Nederlandse koorcultuur is uniek. Niet alleen hebben koren een groot aandeel in ons muziekbestel, ook speelt koorzang vaak een belangrijk rol in het persoonlijke leven van de 1,7 miljoen koorleden die ons land rijk is. Dat maakt de talloze koorconcerten die jaarlijks plaatsvinden van grote maatschappelijke waarde. Het orkestraal begeleiden van deze concerten is daarom een belangrijke taak. En het is precies op dit vlak dat RBO Sinfonia zich professioneel en met veel expertise inzet. Deze specialisatie is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Het begeleiden van koren blijkt in de praktijk vaak een ad hoc activiteit waarin het aan de noodzakelijke ervaring en kwaliteit kan ontbreken. Zo niet bij RBO Sinfonia. Wij beschouwen koorbegeleiding als een veeleisend vak en zien het als onze missie dit bijzondere werk op het hoogste niveau uit te voeren. Daarin streven we niet alleen naar een optimale orkestrale kwaliteit, maar willen we ook de omstandigheden creëren waarin het samen met dirigent, koor en solisten tot een topprestatie kan komen. Over hoe wij dit in de praktijk realiseren kunt u onder werkwijze verder lezen.

Innovatie

De activiteiten van RBO Sinfonia beperken zich niet tot koorbegeleiding alleen. Waar gewenst ondersteunen wij ook educatieve projecten en fondsaanvragen gekoppeld aan uw koorbegeleiding. Daarnaast houden wij ons bezig met innovatieve projecten die de Nederlandse koorcultuur verder helpen. Een bijzonder en recent voorbeeld daarvan is ons initiatief om in Coronatijd toch koorconcerten met begeleiding mogelijk te maken. Kijkt u daarvoor naar de onderstaande video.